PUSTNO RAJANJE NAJMLAJŠIH V ZALOGU

PUSTNI TOREK V ZALOGU

 PUST VAS ČAKA…. zagledam na strani Civilne družbe Spodnji Kašelj –Podgrad –Zalog posebno pustno naznanilo. In to v torek, 8. marca 2011, točno ob 17. uri pred zaloškim vrtcem Pedenjped. Popeljal vas bo v sprevodu do dvorane Zadružnega doma Zalog.

V celem Zalogu so takšno prireditev sposobne pripraviti vzgojiteljice iz vrtca Pedenjped! Vse čestitke!

Pustovanje je običaj, ki se je v Sloveniji kar dobro ukoreninil. Pravimo, da je pust praznik veselja, odganja zimo in prinaša pomlad ter lepe in daljše dneve. Ob pustovanju se je ohranilo veliko starih običajev in marsikatera maska je postala prepoznavni znak za pokrajino ali mesto, iz katerega prihaja, kot na primer kurent  s Ptuja. Cerknica je prepoznavna po coprnici Uršuli s Slivnice, v okolici Cerknice poznajo laufarje, ipd.

V pustnem času privrejo na dan pustni običaji, šege in navade, verovanja, prerokovanja, reki, pesmi in seveda jedi,ki dajejo duška naši radoživosti in veselju. K pustnemu vzdušju seveda sodijo krofi in flancati.

Redke so priložnosti, ko lahko brez zadržkov objamemo otroka v sebi, zato vsi težko pričakujemo pusta , dan ko si upravičeno nadenemo maske in tudi z njimi pomagamo prepoditi zimo.

Veliko otrok ( in odraslih ) se je prelevilo v Pike Nogavičke, pikapolonice, čarovnice, slone, žabe, rožice, metulje, klovne…. in prišlo pred vrtec. Vse maske s harmonikarjem, bobnarjem, piščalkami so preganjale zimo po ulicah Zaloga vse do Zadružnega doma, kjer so imele v dvorani zabavo. Bilo jih je toliko, da se jih je zima gotovo prestrašila.

Oglejte si pustni sprevod, ki smo ga ovekovečili, tako je bilo lepo!