ČISTILNA AKCIJA 2017

No, pa smo v petek in včeraj, pod streho spravili letošnjo čistilno akcijo. Turistično društvo Zalog že vrsto let, zelo uspešno pripravi in vodi obsežno čistilno akcijo in tudi letos je bilo tako.

Statistično gledano je težko napovedovati in načrtovati udeležbo in tudi zbrane količine. V letu 2015 smo zbrali 25 m3 oziroma 3,9 t., lansko leto, precej več in sicer kar 86 m3 , oziroma 18.950 kg odpadkov, smeti in kosovnega odpada.
Rezultat letošnje čistilne akcije pa so: 40 m3 , oziroma 4.760 kg odpadkov, smeti in kosovnega odpada. Tudi letos je bilo največ odvrženih odpadkov ob strugi Save, od sotočja z Ljubljanico naprej proti naseljem Gradovlje in Gostinca.

Čistilne akcije se je udeležilo kar 173 krajank in krajanov. Aktivno so se vključila nekatera društva in sicer Planinsko društvo Saturnus, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog – Sp. Kašelj, Ribiška družina Vevče in seveda organizator, Turistično društvo Zalog. Največji odziv je bil tudi letos v Podgradu, saj se je čistilne akcije udeležilo kar 31 krajank in krajanov.

Posebna pohvala gre zaposlenim in vodstvu podjetij GLS SLOVENIJA d.o.o. in TISA d.o.o., saj so v petek, v službenem času čistili okolico 3 ure. Akcije se je udeležilo kar 30 oseb. Vredno pohvale in posnemanja.

Ne smemo pozabiti, da so čistilno akcijo materialno podprla nekatera podjetja in sicer : KONICA MINOLTA SLOVENIJA d.o.o., SILGAN d.o.o., MERCATOR d.d., SPAR SLOVENIJA d.o.o., TISA d.o.o., GLS LOGISTIČNE STORITVE d.o.o., JP VODOVOD KANALIZACIJA d.o.o., ZAVOD TURIZEM LJUBLJANA in ČS POLJE.

Ob zaključku akcije smo za vse sodelujoče organizirali obilno malico. Upamo, da nas bo naslednje leto še mnogo več in da bomo zbrali čim manj smeti in odpadkov.