1. OSTROVRHARJEV POHOD 2007

POHOD PO OSTROVRHARJEVI POTI 2007

 

KD Podgrad je v tem letu nadaljevalo z obujanjem mita o Ostrovrharju. Tako so z velikim vložkom uredili pešpot od vaškega doma v smeri proti gradu in dalje po grebenu na stari grad. Pot se vije v obliki zanke, nato se strmo spusti v kamnolom mlinskih kamnov in se zopet priključi osnovni poti pod starim gradom. Vodi naprej v dolino Besnice, preko ceste, navkreber na Murjevko. Po končanem vzponu vodi le še po grebenu do kmetije pri Lazarju.

 Podgrajčani so vložili veliko truda, napora in prostovoljnih delovnih ur,da je pot nastala. Porezali so nekaj grmičevja, na nevarnih delih nakopali poti ter porezali praproti in resje ob poti. Pot v dolini prečka potok Besnico in postaviti je bilo potrebno tudi leseno brv preko njega.

TD Zalog je ponudilo sodelovanje, saj je to idealna pot za čudovite sprehode v naravi, ne glede na letni čas. Celotna trasa poti je dolga 2,5 km in je primerna za vse kategorije pohodnikov in sprehajalcev. Pot ima še eno značilnost. Speljana je po obronkih podkvasto postavljenih hribov, ki objemajo Podgrad.

TD Zalog je pri organizaciji  prvega Ostrovrharjevega pohoda v Podgradu prispevalo nekaj materialnih sredstev za lažjo izvedbo. Člani TD Zalog pa smo se tudi aktivno vključili in prevzeli vodenje pohoda.

Prireditev je bila množično obiskana in za 2,5 urni pohod je bilo potrebno urediti poti in vse ostalo, da so pohodniki lahko varno prehodili traso. Za pohodnike so na štirih točkah zagotovili osvežilne brezalkoholne napitke.

Zaključek pohoda je bil na kmetiji pri Lazarju, kjer je pohodnike čakal topel obrok, kasneje pa še dobrote z žara in srednjeveška prireditev.

Člani viteške skupine Ostrovrhar so prikazali nekaj bojev z meči in drugim orožjem srednjega veka ter nekaj srednjeveških plesov.

Prireditev je bila odlično organizirana in tudi za prihodnje se ni bati, da je ne bi kakovostno organizirali.