SONČNICA 2008 - OCENJEVALNA KOMISIJA

OCENJEVALNA KOMISIJA

 

TD Zalog je v letu 2008 zabeležilo 10-letnico delovanja. Ob tej priložnosti smo želeli nekako kronati dosedanje delo in organizacijo podelitve nagrad za urejenost okolice. Že v letu 2007 smo se dogovorili, da bomo v jubilejnem letu ocenjevali vse tiste vrtove, ki so bili v preteklih devetih letih že nagrajeni. Zaželeli smo si podeliti jubilejne desete Sončnice. Ob odločitvi smo se dogovorili tudi, da o nameri vse dobitnike obvestimo.

Odločili smo se, da bomo ocenjevanje prepustili popolnoma drugi komisiji, ki ni iz naših krajev, ki ne pozna naših vrtov. Vprašanje je bilo, kdo naj bi to komisijo sestavljal. Bilo je nekaj idej in predlogov. Na koncu smo se odločili in povabili k sodelovanju tri vrhunske strokovnjake, estete in ljubitelje narave.

Vsi trije so se našemu vabilu prijazno odzvali. Komisijo so sestavljali arh. gospa Juta Krulc, g. Janez Seliškar in g. Stane Sušnik.

V avgustu se je komisija sestala in si ogledala vse vrtove, ki so bili predlagani za letošnje ocenjevanje. 

Vsak član komisije si je neodvisno beležil svoje ugotovitve in opažanja. Na koncu so vsak posebej predstavljali svoj pogled in način ocenjevanja. Niso se veliko razhajali pri svojih ocenjevanjih. Sklenili so, da se bodo še enkrat sestali nekje izven Zaloga in nas o odločitvi obvestili. Končna odločitev je prišla le nekaj dni pred prireditvijo in priznati moram, da nas je vse nekoliko presenetila.

Več o nagrajencih in prireditvi si preberite v rubriku SONČNICA 2008 in v Obvestilih številka 19

 

ČLANI KOMISIJE ZA PODELITEV JUBILEJNIH SONČNIC 2008

 

Arh. JUTA  KRULC

 

Gospa Juta Krulc je izredno velika poznavalka oblikovanja vrtov in parkov. Narava jo je obdarila z izjemno nadarjenostjo za risanje, na srečo pa tudi z darom opazovanja narave.

Leta 1952  je začela sodelovati s prof. Jegličem, sodelovala je pri prenovi Arboretuma Volčji Potok. Je izredna poznavalka angleških vrtov, avtohtonega rastlinstva celotnega Balkana, še posebej naših domačih avtohtonih rastlin. Občuduje raznolikost narave in kadar pogleda cvet, vedno v njem najde nekaj, kar jo navdušuje. Vedno znova se veseli čudeža narave, ki zna ustvariti te čudovite barve in oblike.

Juta Krulc vselej išče navdih v naravi. Samo ona ve, koliko travnikov, gozdov, planin, rečnih bregov in mokrišč je prehodila. Med oblikovalci krajine ji v tem gotovo ni nihče kos, pa ne le zaradi dobrih devetih (9) desetletij. V  karieri je ustvarila na stotine načrtov za vrtove in parke, veliko pa jih je uredila tudi sama. Nad nekaterimi svojimi vrtovi budno bdi še danes.

Skoraj ni evropske dežele, v katero še ni potovala, da bi videla vsaj del tamkajšnjih vrtov.

Modrost gospe Jute izvira iz obdobja, ko ljudi še ni tako neusmiljeno preganjal čas, ko so znali ločevati delo in počitek, ko so vedeli, da je narava najbolj zanesljiv polnilec izpraznjenih baterij.

 

 

STANE  SUŠNIK

 

Izredno velik ljubitelj in poznavalec narave, človek, ki je videl že nešteto parkov in vrtov širom po svetu, človek, ki občuduje in zna občudovati delo narave in delo tistih, ki se z naravo ukvarjajo in jo skušajo na milijone  načinov spraviti v okvire parkov in vrtov.

Že od leta 1993 je novinar v Izobraževalnem programu TVS, kjer ustvarja dokumentarne filme o naravi, parkih, vrtovih, rastlinstvu itd.

Najodmevnejše so bile serije, ki so bile povezane z delom pok. baronice Jelene deBelder (List in cvet, Okus po cvetju, Sadovi narave).

Lanski projekt je bilo snemanje šestih oddaj z naslovom Po travnikih, ki so bile na sporedu letos spomladi.

Trenutno snema serijo o (izbranih) slovenskih vrtovih.

Že dobrih šest let sodeluje pri nastajanju revija ROŽE&VRT, kot pomočnik odgovorne urednice ter avtor mnogih člankov in fotografij.

 

 JANEZ SELIŠKAR

 

Vrtnar, ki ga je ljubezen do narave, cvetja in oblikovanja peljala v cvetličarski poklic. Že več kot 35 let z ženo Dragotino ustvarjata mojstrovine iz cvetja, zelenja in drugih naravnih materialov. Zaradi svoje velike nadarjenosti, stalnega izobraževanja nas vedno znova preseneti s šopki in dekoracijami. Le kdo ne pozna čudovite cvetličarne v Mostah, ki pa ni samo cvetličarna, temveč tudi »valilnica« neštetih vrhunskih slovenskih cvetličark in cvetličarjev. Le-teh ne bi bilo, če ne bi prav g. Seliškar svojo nadarjenost, znanje in izkušnje nesebično razdajal. 

Mojster Seliškar izžareva modrost, znanje in izkušnje, ki niso samo plod cvetličarskih spretnosti, temveč plod vrhunskega poznavanja stroke, oblikovanja, kulture, umetnostne zgodovine in psihologije. Cvetje Eli je kraj, kjer je ljubezen do rož način življenja.