nedelja, 08. maj 2011

34. RALLY SATURNUS 2011

Spoštovani!

Prihajajoči vikend, točneje v nedeljo, 15. maja se bo na našem koncu zopet odvijala bencinsko - adrenalinska prireditev in sicer  34. rally Saturnus 2011.

Še so živi spomini, ko so po makadamski cesti od Podgrada proti Besnici drveli vse mogoči pločevinasti in tudi plastični dirkalniki. Za otroke in tudi odrasle je bil to velik dogodek. Mimo so brzeli trabanti, fički, jugoti, stoenke, vartburgi, BMW-ji, škode, porši, lanče,.…. Pesek je letel na vse konce in tla so se tresla od »konjev«, ki so brzeli mimo nas. Kaj vse so pogumni vozniki znali iztisniti iz praviloma počasnih in slabih avtomobilov, je prava mojstrovina, ki je neponovljiva.

Tudi letos bo prihajajoči vikend namenjen temu hitremu in hrupnemu športu, ki daje užitek tako mladim, kot starim.

Že v preteklih letih smo se z organizatorji pogovarjali, da bi kot TD lahko sodelovali pri organizaciji, vendar se organizatorji menjajo in naši načrti se niso nikoli uresničili. Vsekakor smo mnenja, da je prav, da vse krajane obvestimo o prihajajočem velikem dogodku. Prvi start te tehnično zelo zahtevne preizkušnje bo v nedeljo, 15.5.2011 ob  09.42 uri, drugi pa ob 13.13. uri.  Cesta bo za ves promet zaprta od 08.00 pa vse do 16.00 ure. Želimo Vas obvestiti, da svoje nedeljske aktivnosti prilagodite zaporam, ki sledijo. Zaradi varnosti bo nemogoče voziti skozi Podgrad. Zato priporočamo, da Vaša vozila odpeljete na drugo stran podvoza. Tudi za pešce in kolesarje bo cesta proti Zalogu nekoliko bolj obremenjena in zato pazljivost ne bo odveč.  

Vsi, ki bi si želeli ogledati atraktivni del dirke in to je prvih nekaj sto metrov, lahko pridete v Podgrad. Varna in primerna mesta za ogled bodo za bivšo tovarno Arbo. Dostop bo omogočen pred startom. V času tik pred dirko in med dirko pa zaradi varnosti ne bo mogoče priti na ta del. Pridite pravočasno!

 

Uradni opis etape

 

OPIS HITROSTNE PREIZKUŠNJE

 

Janče so uvodna hitrostna preizkušnja drugega dneva. Gre za zelo razgibano in tehnično preizkušnjo, ki ima tudi slaba dva kilometra makadamske podlage. Prvi štirje kilometri po štartu so zelo hitri, nato pa cesta zavije strmo navkreber proti Vnajnarjem. Dirkači se bodo dvignili za tristo metrov nadmorske višine. Klanec je ponekod tudi 20-odstotni. Cesta je precej ožja kot v prvem delu, na vrhu pa dirkače čaka prvi makadamski odsek. Ko zapeljejo skozi vas Gabrje pri Jančah, je cesta spet nekoliko širša in s tem še hitrejša. Pri vasi Tuji Grm jih čaka še drugi makadamski odsek, ki je hiter in zaradi široke ceste tudi atraktiven. Zadnji del hitrostne preizkušnje se cesta ponovno strmo spušča proti cilju.

 

DOSTOPI:

Prvi dostop za gledalce je v Besnici, kjer lahko po hitrem odseku vidijo zaviranje in 90-stopinjski levi zavoj. Drugi dostop je prek vasi Gabrje nad Jančami, kjer je prav tako oster levi zavoj, v nasprotni smeri hitrostne preizkušnje pa lahko pridejo peš tudi do makadamskega odseka. Dostop za gledalce je možen še v zaključnem delu hitrostne preizkušnje. Ob tem velja poudariti, da lahko gledalci ogled HP Janče združijo s HP Višnja Gora in tako v enem krogu hitrostnih preizkušenj vidijo kar dve.

 

URNIK: - Nedelja, 15. maj 2011

Štart 1. vozila: 09:42 in 13:13

 

Zapora ceste: 08:00 - 16:00