sobota, 10. september 2011

 

Spoštovani!

 

Ekološko Turistično društvo Ljubljanica Trnovo je organiziralo odlično predavanje in praktično uničevanje izredno nadležne, tujerodne, invazivne rastline pelinolistne Ambrozije ali pelinolistne žvrklje – Ambrosia artemisifollia. Zakaj ravno ta rastlina? Zato, ker je zagotovo ena od največjih povzročiteljic alergijskih reakcij pri ljudeh, predvsem pri tistih, ki so na cvetni prah tako ali drugače občutljivi. Po nekaterih podatkih je na cvetni prah alergičen že skoraj vsak drugi človek.

Člani TD Zalog smo se na to predavanje odzvali  in dostojno zastopali »naše barve«. Spoznali smo marsikaj. Med drugim smo se spoznali s samim življenjskim ciklusom te nadležne enoletne rastline in predvsem z rastišči in načinom prenosa semen v naše okolje. Po predavanju smo se odpeljali na eno od rastišč, kjer smo se tudi praktično spoznali z rastlino. Ambrozija je na prvi pogled sicer precej podobna nekaterim drugim plevelom, tako da je potrebno kar nekaj časa, da jo prepoznamo . Območje, ki smo ga obiskali, smo očistili vseh rastlin, ki jih bo kasneje uničilo podjetje Snaga.

Rastlina je pri nas močno razširjena v severovzhodni Sloveniji, predvsem na kultiviranih kot tudi na opuščenih kmetijskih zemljiščih. Ugodne pogoje za nemoteno rast in razmnoževanje si je našla na površinah, ki so nasute in opuščene ter na in ob železniških progah. Nam najbližje množično rastišče je pri vseh uvozih in izvozih iz obvoznice na Zaloško cesto.

Da je zadeva zelo resna, ni potrebno dodatno poudarjati, saj se je okrog te rastline veliko pisalo in poročalo. V nekaterih sosednjih državah so sankcije za lastnika zemljišča, na katerem raste ambrozija, zelo hude in kazni lahko dosežejo tudi  400 € in več. 

Naj navedemo nekaj preprostih dejstev, ki bi morale biti dovolj velik razlog za preplah. Ljudje kljub opozorilom pogosto takšna opozorila »vržemo čez ramo«, češ saj to ni pri nas, ko bo, se bomo že znašli,… Pa vendarle ni tako preprosto. Ambrozija se nezadržno širi in približuje tudi Zalogu in okolici. Na nekaterih delih smo jo že zaznali in videli bomo, kako se bomo tega problema lotili.

Rastlina ambrozije  je enoletna rastlina, ki lahko zraste tudi do 2 m višine. Razmnožuje se s semenom in je vetrocvetka, kar pomeni, da se oplodi s pomočjo vetra. Cveti od julija do septembra. Na isti rastlini so moški kot tudi ženski cvetovi. Ogromno število moških cvetov  proizvede od 1 – 8 milijonov zrnc cvetnega prahu, ki ga veter lahko nosi tudi do 300 km daleč. Posamezna rastlina lahko tvori od 30 000 - 100 000 semen, ki ostanejo kaljiva od 3 - 15 let, posamezna semena laho tudi do 30 let.

Sedaj pa tisto, ki nam mora dati misliti. Če je v 1 m3 zraka le 8 -20 zrnc cvetnega prahu, je to že mejna vrednost in občutljivi ljudje že lahko dobijo simptome oziroma zelo hude alergijske reakcije. Te pa so podobne prehladu. Rdeče, solzne oči, smrkanje, kihanje, bronhialne astme, zelo težko dihanje,… Zelo močno vpliva predvsem na občutljive otroke.

Ker je o tej resnično nevarni rastlini napisanega res ogromno, svetujem, da si vse prispevke, ki jih boste našli na spodnjih povezavah, skrbno preberete.

 

http://www.furs.si/svn/zvr/POSNadzori/Ambrosia/Ambrosia.pdf

http://www.zzv-nm.si/media/Ambrozija3.pdf

http://www.furs.si/svn/zvr/POSNadzori/Ambrosia/Ambrosia_Zlozenka.pdf

http://www.uradni-list.si/1/content?id=99453

http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/ministrstvo/pdf/kmeckiglas_zatiranje_ambrozije.pdf

http://www.zzv-ms.si/si/voda/Ambrozija.htm

http://www.kam.soltek.de/viewtopic.php?t=670

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1459

http://www.rozeinvrt.si/delo-na-vrtu/delo-z-rastlinami/na-vsakem-vrtu-raste-plevel-ambrozija-ali-zvrklja.html

 

Glede na to, da je bilo do sedaj veliko napačnih predstavitev ambrozije, prilagam povezavo, v kateri očitno populistični kamniški občinski svetnik Valentin Zabavnik (zabava) klati neumnosti. Rastline, ki jih predstavlja, niso ambrozija! Verjetno bi se v omenjenem rastišču našla, vendar to, kar drži v rokah in kar kaže kamera, NI ambrozija.

http://www.youtube.com/watch?v=51SuA0Ei7a8

V prihodnjih dneh bomo objavili lokacije, kjer je ambrozijo možno najti in jo tudi prepoznati. Rastišče in rastline bomo ustrezno ogradili in označili, da si jih boste lahko ogledali.

 

IO TD Zalog