sobota, 29. oktober 2011

PO ZALOŠKI CESTI JE »FURATI FAJN«

 

Letošnjo osrednjo prireditev pod naslovom »Po Zaloški cesti je furati fajn« smo organizirali tradicionalno v septembru. To pot smo morali zaradi zasedenosti ribiškega doma prireditev organizirati že prvo soboto v septembru. Sobotno jutro, 3.9.2011, so z glasnimi in poskočnimi koračnicami pričeli godbeniki Papirniškega pihalnega orkestra Vevče. Glasna glasba je zvenela med bloki, hišami in na balkone, okna ter tudi na ulice privabila veliko gledalcev in navdušencev, ki so jim poskočni ritmi pognali kri po žilah. Krajani so vedno znova presenečeni in navdušeni nad živahnostjo, ki jo v zaspano sobotno jutro prinesejo ubrani zvoki pihalne godbe. Godbeniki so poželi aplavz in se po uri koncertiranja poslovili od nas.

Komaj so utihnili zvoki instrumentov, že se je iz smeri Ljubljane pojavila trobeča kolona pločevinastih lepotcev, z zavidljivo letnico izdelave. Starodobniki, predvsem znamke Mercedes–Benz, so se nam pridružili, da vdahnejo nekaj preteklosti k naši prireditvi, ki skuša obujati preteklo dogajanje na naših cestah. Ko smo uspeli razporediti vsa vozila na svoja mesta na železniški postaji, smo se že lahko povzpeli na vozove in konji so živahno odpeljali staro in mlado po ulicah Zaloga. Konji so vedno zanimivi za otroke in tudi njihove starše, ki so jih pripeljali »na kojnčke«. Lepo je gledati nasmejane obraze najmanjših, ko se konjički podajo na pot in s kopiti privabljajo zvok, ki ga danes ni več moč slišati kar tako na cesti. Konjski topot je bilo slišati vse tja do dvanajste ure, ko smo utrujene konjičke poslali domov, z obljubo, da se naslednje leto ponovno snidemo.

Tudi letos so se nam pridružili gasilci in prikazali veliko zanimivih stvari, od prikaza oživljanja in reševanja s pomočjo lutke pa do praktičnega gašenja kuhinjskega požara. Nekaj obiskovalcev se je opogumilo in poskusilo pogasiti ogenj. Gasilci so poleg prikaza veščin in opreme zavarovali nevarne dele poti, kjer so se prevažale konjske vprege.

Ko so konjički že odpeljali vozove proti domu, smo formirali kolono starodobnikov in se odpeljali po ulicah Zaloga. Marsikdo se je obračal za kolono starih lepotcev in se jih spominjal, ko so pred 30 in več leti, zloščeni vozili po cestah. Takrat so bile to za večino nedosegljive sanje. Nekatera vozila so bila res precej starejša od večine obiskovalcev. Upamo, da se bodo naslednje leto lahko udeležili v še večjem številu, kajti bili so res paša za oči vsem obiskovalcem ne glede na starost.