sobota, 18. april 2015

V petek in soboto smo organizirali obsežno čistilno akcijo na širšem področju Zaloga, Podgrada in Sp. Kašlja. Vreme je bilo čudovito in čistilna akcija je bila zelo uspešna. Na naše vabilo se je v dveh dneh odzvalo 178 prostovoljk in prostovoljcev, ki imajo čut za okolje. Najbolj smo bili veseli, da so se letos akciji množično pridružili zaposleni Perutnine Ptuj d.d,   Tisa d.o.o., GLS Slovenija in VOKA - CČN Ljubljana. V dveh dneh smo zbrali 25 m3 smeti iziroma 3.9t, kar je povprečje zadnjih let. Letošnja akcija je datumsko sovpadla z delavno soboto OŠ Zalog in zato na akciji ni bilo otrok. Poleg pobranih smeti smo v sodelovanju z gasilci oprali podhod pod železniško progo med Kašljem in Zalogom, ter nekatere druge površine. Planinci PD Saturnus so se tradicionalno odpravili po poteh na Debni vrh. Ribiči RD Vevče so dodobra očistili brežine Ljubljanice in okolico bajerja. Skupina iz Podgrada je čistila ob cesti proti Zalogu in v smeri proti Lazam. Skupina krajanov Pod Debnim vrhom se je lotila brežine Ljubljanice in območja parkirišča, kjer parkirajo pohodniki, ki obiskujejo Debni vrh. Ostali so čistili področje med podvozom, v smeri Perutnine , naprej proti obračališču LPP št. 11, pa vse do podjetja Tisa in GLS ter do CČN Ljubljana. Zelo velike površine so skrivale prenekatere odvržene smeti, gume, dele pohištva, folije, pločevinke in drugo, kar brezbrižneži brez slabe vesti odvržejo v naravo.

Po končani akciji smo imeli obilno malico v Gostilnici pri Mostu in prav vsi so bili zadovoljni in obljubili so , da se prihodnje leto zopet udeležijo čistilne akcije.

Tudi letos smo pogrešali tiste, ki radi na veliko kritizirajo in tudi tiste, ki bi, glede na funkcijo, ki jo opravljajo, lahko ljudem bili za zgled. Zaznali smo le eno svetnico ČS, ki je pridno pobirala smeti. Pozna se, da ni volilno leto.

Zahvala pokroviteljem akcije, ki so prispevali tako materialna kot finančna sredstva za izvedbo letošnje čistilne akcije:

Zavod Turizem Ljubljana

Konica Minolta Slovenija d.o.o.

Perutnina Ptuj d.d.

Mercator d.d.

KOTO d.o.o.

VOKA - CČN Ljubljana d.o.o.

Gostilnica pri Mostu